Комунальне некомерційне підприємство

Вінницький обласний спеціалізований будинок дитини з ураженням центральної нервової системи

Цільова спрямованість закладу

Цільова спрямованість закладу

Вінницький обласний спеціалізований  будинок дитини для дітей з ураженням ЦНС та порушенням психіки – це заклад охорони здоров’я для медико-соціального захисту прав та законних інтересів дітей-сиріт, дітей, які залишилися без піклування  батьків, дітей з обмеженими фізичними можливостями, а також для дітей з сімей, що потрапили в складні життєві обставини віком від 0 до 6-ти років. Проведення їм медичної, психологічної, педагогічної та соціальної реабілітації. Важким дітям з інвалідністю та інвалідам підгрупи «А» - надання медичної та загальної паліативної допомоги стаціонарної або денної. Створення нових умов для реалізації державних гарантій і конституційних прав кожної дитини для фізичного, розумового і духовного розвитку, запобігання дитячій безпритульності і бездоглядності та поширенню соціального сирітства. Здійснення заходів щодо посилення громадської готовності до інтеграції дітей з обмеженими можливостями у суспільство, удосконалення заходів по формуванню навичок усвідомленого батьківства для сімей, які виявили бажання усиновити дитину чи взяти її під опіку, прийомну сім`ю, але й для біологічних батьків та реінтеграція (повернення) дітей у біологічну родину.

В закладі  дотримуються належні санітарно-гігієнічні норми приміщень, правила техніки безпеки та протипожежні заходи.

Територія будинку дитини огороджена та озеленина, де знаходяться відремонтовані дитячі майданчики різних вікових груп для прогулянок та ігор, а також оснащені веранди  для сну дітей на свіжому повітрі. Діти - вихованці нашого закладу проживають у світлих, затишних, теплих, облаштованих ігровими та навчальними зонами групах, згідно вікових норм.

Організація харчування дітей в закладі відбувається за рахунок бюджетних та залучених позабюджетних (благодійних) коштів.

Харчування дітей будинку дитини проводиться згідно меню-розкладки за віковими нормами. Всі продукти харчування, що надходять до харчоблоку, мають сертифікати якості. Правильне і збалансоване харчування дітей забезпечує їх гармонійний розвиток (фізичний та психічний).

Особливу увагу профілактиці захворювань в будинку дитини надають профілактичним щепленням, які проводяться згідно щомісячних та річних планів, відповідно наказу МОЗ України від 11.08.2014р. №511 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в України».

Профілактичні огляди дітей проводяться двічі на рік вузькими спеціалістами обласної дитячої клінічної лікарні. Диспансерна група дітей оздоровлюється  протягом року в спеціалізованих відділеннях на базі обласної клінічної дитячої лікарні, «Центрі матері та дитини», в дитячих відділеннях психіатричної  лікарні  ім.Ющенка, в республіканських лікарнях м.Київа -ОХМАДИТ, ПАГ, Центр дитячої кардіохірургії ім.Амосова,  інститут урології   та м.Одеса - клініка Філатова.

Юрисконсультом проводиться робота по захисту прав та законних інтересів дітей (звернення в прокуратуру та службу у справах дітей про вирішення в судовому порядку питання щодо надання юридичного статусу дітей шляхом позбавлення батьків батьківських прав по відношенню до дитини (батьків, які не проявляють до дитини турботи, не приймають участі у її вихованні, не цікавляться її життям,не відвідують дитину у закладі більше шести місяців).  А також надання у службу у справах дітей  необхідних документів для постановки статусної дитини на первинний облік з усиновлення).

Зміст роботи вихователів в нашому закладі  визначається Базовим компонентом дошкільної освіти та здійснюється за Державною базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку «Я у світі» (нова редакція). В закладі працюють 25 педагогічних працівників (вихователі, логопеди, дефектолог, психолог, муз керівник).

Опубліковано: 24 04 2024